Pravljična joga za otroke (od 2 do 5 let)

Otroci imajo radi gibanje in pravljice, zato imajo radi tudi ure pravljične joge. Na njih se jogijski položaji s pomočjo domišljije spremenijo v pravljične junake, živali ali čudežne predmete, zato jih otroci delajo z velikim veseljem. Mimogrede izboljšajo še svoje gibalne sposobnosti in se naučijo preprostih dihalnih tehnik, npr. čebeljega diha, ki jim pomagajo sproščati napetosti, zato ponoči bolje spijo, podnevi pa so bolj umirjeni (manj čustvenih izbruhov).

Zelo majhni otroci s seboj na vadbo pripeljejo mamico, očeta, babico, teto ali kakšno drugo odraslo osebo, ki jim daje občutek varnosti, jim pomaga pri položajih ter sodeluje z njimi, malo starejši otroci pa navdušeno vadijo tudi sami. Pravljično jogo otroci vadijo bosi in v udobnih oblačilih, pri vadbi pa spoznavajo, kaj vse zmore njihovo telo. Več položajev znajo, bolj so ponosni nase, s tem pa se krepi tudi njihova samozavest. Na urah pravljične joge otroke spodbujamo, da ostanejo v položajih dalj časa, s čimer se učijo vztrajnosti in koncentracije.

Vadba se začne z ogrevanjem, ki je vedno enako - majhni otroci imajo radi rituale, saj se tako počutijo varno, sledi osrednji del z vsakič drugačno pravljico, proti koncu pa se vadba umirja. Čeprav so ure tudi glasne in živahne, z veliko gibanja, pa je poudarek prav na umiritvi in sproščanju. Pravljična joga tako pomaga tudi hiperaktivnim ali preveč živahnim otrokom, da se naučijo, kako se ustaviti, umiriti, odpočiti.

Na urah pravljične joge, ki spodbuja netekmovalnost, se otroci sprostijo, pravljica prebudi njihovo domišljijo in ustvarjalnost, vmes pa se igraje naučijo tudi različnih motoričnih in koordinacijskih spretnosti ter pravilne telesne drže, predvsem pa pri vadbi pravljične joge vedno izredno uživajo!